Csináld magad

A sunyi por

2016. 08. 14. Admin

Előző részben tisztáztuk, hogy a hűteni kell a készülék belsejét azért, hogy ne menjen tönkre. Fontos ennek okán biztosítani azt, hogy a levegő szabadon áramolhasson a készüléken keresztül. De mi történik a készülék belsejében...


De mi történik a készülék belsejében??

A levegő roppant sok szennyeződést tartalmaz. Miközben kavarog a készülék belsejében, ennek egy részét ott hagyja. Porszemeket, szöszöket helyez el a legeldugottabb helyekre is.
Alattomos módon lerakódik a felületre, elszigetelve azt a friss légáramtól. 
Ha a hűtő felületek beporosodnak, akkor a levegő nem  tud érintkezni a hűtő felületével. Mint egy hőszigetelő párnácska, úgy öleli körbe a felületeket a por réteg.
 Azt követően eltömődnek azok a csatornák is, amin a levegőnek kellene áramlania, így az a terület kiiktatódik a hűtésből...

A képen néhol nem látszanak a lemezkék élei. Ott van az a por és szösz réteg ami elzárja a levegő útját. Piros jelölésekkel láttam el. (Most portalanítottam a a lányom gépét...). 

 

Az oldalnézeten látszik, hogy a bordák tetejére ráült a por és szösz réteg.
(pirosan keretezett terület)

Ez persze kívülről  nem látszik, csak azt tapasztaljuk, amit az első cikkben leírtam már.
Ezért kell rendszeresen portalanítani ezek belsejét.
6 havonta,de legalább évente meg kell vizsgálni a hűtési rendszert, és portalanítani azt!
Ez igaz MINDEN hűtőventillátort tartalmazó készülékre! (Notebook, PC, Projector, Nyomtató,
 igen a nyomtató is!)
Nem bonyolult feladat, de érdemes szakszervizzel végeztetni a feladatot, mert könnyű kárt okozni a kütyük belsejében. Gyorsan elvégezhető feladat, így jó eséllyel meg is várható  a művelet elvégzése.


Mielőtt szervizhez fordulnál!

Kovács Sándor