Csináld magad

TV hibák

2016. 09. 24. Admin

A TV helytelen kezelése hibát eredményezhet a működés során. A következőkben néhány ötletet gyűjtöttünk csokorba, melyek ellenőrzésével sokszor a hibajelenség egyszerűen orvosolható.


FONTOS! Az itt felsoroltak csupán tájékoztató jellegű hibamegoldási lehetőségek. A tanácsokból esetlegesen eredő károkért felelősséget nem vállalunk!

Nem tárolja el az adókat (TV csatornákat)

Auto scan-nél nem tárol el minden adót

Sztereó tévénél néha elmegy a hang, majd visszajön

DVD-n jelét nézve fekete-fehér a kép

Nem lehet bekapcsolni sem távirányítóval, sem a standby gombbal.

Távirányító nem működik

 

Nem tárolja el az adókat

  • Némely TV-nél, ha nem "autó scan"-al kerestette meg az adókat, akkor külön tároltatni kell a ( manual scan-nel talált) adókat.

 

Auto scan-nél nem tárol el minden adót

  • Kábel TV-nél a sűrűn elhelyezkedő adókat nem mindig tudja külön eltárolni. Ekkor manual keresővel kell megkeresni az adót. ( esetleg külön eltárolni, lásd fent )

Sztereó tévénél néha elmegy a hang, majd visszajön

  • Kábel TV-s jelforrás esetén a sűrűn elhelyezkedő csatornák ( adók) néha zavarják a másik csatorna stereo hangját, akkor az átkapcsol normál (mono) hangra. Majd akkor kapcsol vissza, ha újra zavarmentes a stereo vétel. Az átkapcsolásoknál némítják a hangot ezért néhány másodpercig nem hallható az. Ez a jelenség a kábelszolgáltató hibája (szakszerűtlensége). Javasoljuk a "kapcsolgatós " adóknál a készüléket átkapcsolni mono vételre.

 

DVD-n jelét nézve fekete-fehér a kép

  • Nem minden TV kezeli az NTSC szabványú videó jeleket. A DVD-k átkapcsolhatók PAL-NTSC-AUTO videó kimenetre. PAL választással a hiba megszűnik...

 

Nem lehet bekapcsolni sem távirányítóval, sem a standby gombbal

  • A TV-n lévő billenő főkapcsoló ki van kapcsolva. Bekapcsolás után, ha a készenlét LED (pici lámpa) világít, a készülék bekapcsolható.

 

Távirányító nem működik.

  • Elemek polaritása nem megfelelő, illetve az elemek lemerültek. Ezek ellenőrzése, és cseréje után újból megpróbálható.
  • Egy egyszerű trükk mindenféle infravörös távirányító működésének leteszteléséhez:Legegyszerűbben például egy kamerával ellátott mobiltelefon kamera funkcióját aktiválva a távirányító elejét, (azt a részét, amit a TV/DVD/VHS felé szoktunk irányítani) a telefon kamerájába irányítjuk úgy, hogy a telefon kijelzőjén szemből láthassuk azt. (Mintha a saját szemünkbe akarnánk irányítani a távirányító jelét, csak a távirányító és a szemünk között ott van a mobiltelefon). Ekkor ha a távirányítón bármilyen gombot megnyomunk, fehéres-szürkés színnel világít, vagy villog (távirányító függő) az ún. infra LED a távirányító elején. Ez azt jelenti, hogy a távirányító, de legalábbis az általunk megnyomott gomb tökéletesen működik. Ekkor nem a távirányítóban keresendő a hiba. A helyes működés esetén az infra LED gombnyomás nélkül NEM világít!