Csináld magad

UPS hibák

2016. 09. 24. Admin

A UPS helytelen kezelése hibát eredményezhet a működés során. A következőkben néhány ötletet gyűjtöttünk csokorba, melyek ellenőrzésével sokszor a hibajelenség egyszerűen orvosolható.


FONTOS! Az itt felsoroltak csupán tájékoztató jellegű hibamegoldási lehetőségek. A tanácsokból esetlegesen eredő károkért felelősséget nem vállalunk!

Nyomtató rákapcsolásakor lekapcsol a szünetmentes

Adott terhelés felett nem üzemképes a szünetmentes áramforrás

Áramszünet esetén igen rövid időn belül (esetleg azonnal) lekapcsol az UPS

Mindig világít a készüléken egy piros lámpa

A felügyelet nélkül maradt készülék akkumulátora teljesen lemerült (pl. hétvégén)

Nem kapcsol be a készülék

Gyakran sípol a készülék holott látszólag folyamatos a tápellátás

Megbízható-e az UPS-em?

 

Nyomtató rákapcsoláskor lekapcsol a szünetmentes

 • Túl nagy terhelést jelent az UPS számára a plusz fogyasztó. Lézernyomtatókban 1000 W körüli fogyasztással bíró fűtőszál üzemel ezt nem bírják az ennél kisebb teljesítményű UPS-ek. Ez a fogyasztás csúcsértéke, de védelmi okokból a túlterhelésre reagálva lekapcsolhat az UPS.
 • Az UPS nem szinuszos kimenőjelet biztosít (mert ilyen fajta) a fogyasztó pedig transzformátoros bemenetű ami szinuszos feszültséget igényelne (több mátrix nyomtató ilyen). Figyelem ez az UPS vagy a fogyasztó tönkremenetelét is okozhatja! A PC-k és a mai korszerű monitorok tudnak üzemelni bármely UPS típussal! A külső Modemek adapterei viszont nem, (rövid időn belül meghibásodnak)! (A régi mono VGA és Hercules monitorok voltak csupán transzformátoros bemenetűek.)

 

Adott terhelés felett nem üzemképes a szünetmentes áramforrás

 • Rosszul lett kiválasztva a készülék teljesítménye. Félreérthető a típusteljesítmény adat ugyanis VA (Voltamper) -ben van meghatározva holott a fogyasztók teljesítmény felvételét W (Watt)- ban adják meg. A W-os teljesítmény adott esetben 1,4 szeres szorzattal kell figyelembe venni. Pl. induktív ( transzformátoros vagy motorikus) fogyasztó esetén 1000 W hoz 1400V A-es adat tartozik. Tehát egy 1000 VA-es UPS rossz esetben 700 W-os fogyasztót tud ellátni. 

 

Áramszünet esetén igen rövid időn belül (esetleg azonnal) lekapcsol az UPS

 • Lehet túlzottan nagy a terhelés vagy elhasználódott az akkumulátor(rendszer). Az akkumulátorok élettartama 2-5 év a használat módjától a készülék konstrukciójától függően.
 • Hasonló helyzeteket megelőzendő célszerű 3-6 havonta "tesztelni" a rendszer áthidaló képességét. Az UPS csatlakozóját ki kell húzni a hálózatból és megmérni hogy mennyi ideig biztosítja a fogyasztók üzemét. Ne felejtkezzen meg a PC lévő programok tartalmának mentéséről a művelet előtt!

 

Mindig világít a készüléken egy piros lámpa

 • Olvassa el figyelmesen a készülék leírását. 
 • Lehet túlterhelés
 • Nem fázishelyes a hálózati csatlakozás (EMERSON típusoknál ; villásdugót meg kell fordítani a csatlakozó aljzatban)

 

A felügyelet nélkül maradt készülék akkumulátora teljesen lemerült (pl. hétvégén)

 • Ha az újra üzembe helyezett készülék 1 óra múltán "sem tér magához" egyéb módon gondoskodni kell az akkumulátorok minél előbbi feltöltéséről (forduljon szakszervizhez) . A készülékekben alkalmazott ólom akkumulátorok véglegesen tönkremehetnek ha tartósan "kisütött" állapotban vannak de az élettartamuk mindenképpen csökken. Ilyen helyzetet elkerülendő ki kell kapcsolni a készüléket, ha hosszabb ideig felügyelet nélkül marad.

 

Nem kapcsol be a készülék

 

Gyakran sípol a készülék holott látszólag folyamatos a tápellátás

 • Néha olyan rövid a hálózati kimaradás hogy nem vesszük észre, vagy a világítás más fázisról üzemel ezért nem észleljük azt.
 • Lehet alacsony a hálózati feszültség. A készülék olyankor is átkapcsol akkumulátoros üzembe amikor alacsonynak véli a hálózati feszültségszintet. Néhány készüléktípusnál kívülről lehet állítani ezt a küszöbszintet (pl. APC család). Olvassa el a készülék leírását!